dr Agnieszka Szmagara



2024


Udział w festiwalu nauki

  • XIII edycja , Noc Biologów 2024

2023

  • XIX Lubelski Festiwal Nauki 2023: Metale śladowe w wodzie
  • XIX Lubelski Festiwal Nauki 2023: Wskaźniki pH - znane i nieznane
  • XIX Lubelski Festiwal Nauki 2023: Woda z kranu czy mineralna? - analiza chromatograficzna
  • Plastikowa butelka- oznaczanie tworzyw sztucznych
  • Czysta woda źródłem życia – oznaczanie metali w wodzie metodą ICP-MS
  • XIX Lubelski Festiwal Nauki 2023: Czy każdy plastik jest taki sam? - identyfikacja tworzyw sztucznych

  • 2022

  • Plastik plastikowi nierówny - identyfikacja tworzyw sztucznych
  • XVIII Lubelski Festiwal Nauki 2022: W świecie chromatografii - jak rozdzielić i zidentyfikować substancje
  • XVIII Lubelski Festiwal Nauki 2022: Wszechobecny plastik - identyfikacja tworzyw sztucznych
  • XVIII Lubelski Festiwal Nauki 2022: Metale śladowe - jak je wykryć i oznaczyć? Technika ICP/MS
  • XVIII Lubelski Festiwal Nauki 2022: Plastik w ogrodzie - tworzywa sztuczne stosowane w ogrodnictwie
  • Analiza pierwiastkowa próbek biologicznych – technika ICP/MS

  • 2019


    Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

    • Determination of ellagic acid in rose matrix by spectrofluorimetry
      [Oznaczanie kwasu elagowego w matrycy róży przy użyciu spektrofluorymetrii]
      [w:] JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
    • Monitoring of fluoride content in bottled mineral and spring waters by ion chromatography
      [Kontrola zawartości jonów fluorkowych w mineralnych i źródlanych wodach butelkowanych metodą chromatografii jinowej]
      [w:] JOURNAL OF GEOCHEMICAL EXPLORATION
    • Ellagic acid content in selected wild species of fruit roses
      [Zawartość kwasu elagowego w dzikich gatunkach róż owocowych]
      [w:] Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus

    2018

  • Spectrophotometric assessement of the difference between total nitrate/nitrite contents in peel and flesh of cucumbers
    [Spektrofotometryczna ocena różnic między całkowitą zawartością azotanów (V)/azotanów (III) w skórce i miąższu ogórków]
    [w:] Food Analytical Methods